Biolea Astrikas Estate - fabryka oliwy z oliwek na Krecie

oliwa z krety

Podczas planowania naszej objazdowej wycieczki po Krecie na listę miejsc do zobaczenia wciągnęliśmy fabrykę oliwy Biolea Astrikas Estate. Fabryka położona jest w niewielkiej miejscowości Astrikas, w północno-zachodniej części wyspy, na trasie pomiędzy Chanią a Kissamos. O jej istnieniu dowiedzieliśmy się sami, korzystając z naszej ulubionej metody wynajdywania atrakcji - myszką po google mapie.


Our Art is Olive art - słów kilka o fabryce

źródło: http://www.biolea.gr/about-us/
Biolea to rodzinna firma z długoletnią tradycją, która specjalizuje się w produkcji ekologicznej oliwy. Produkcja eliksiru długowieczności rozpoczęła się dawno temu w rodzinie Dimitriadis i jest kontynuowana po dziś dzień już przez 6 pokolenie! Oliwa ta produkowana jest według starodawnej receptury, wyłącznie w sposób mechaniczny - bez użycia chemikaliów i pestycydów.

Umów się na bezpłatną wycieczkę z przewodnikiem po Biolea


 oliwa z krety

Jeśli tak jak my uwielbiacie oliwę z oliwek i ponadto chcielibyście dowiedzieć się, jakie procesy prowadzą do jej wytworzenia, aż po samo zabutelkowanie powinniście odwiedzić to miejsce. 
Zanim jednak to zrobicie należy dokonać wcześniejszej rezerwacji na stronie fabryki http://www.biolea.gr/. Pomyślicie sobie, że skoro trzeba rezerwować swoją wizytę to możecie spodziewać się tłumów. Nic bardziej mylnego. Byliśmy bardzo miło zaskoczeni, ponieważ prezentacja odbywała się w bardzo kameralnej grupie, dzięki czemu każdy miał okazję zadawać na bieżąco pytania. 
Poza kameralną grupą zaskoczyła nas sama Przewodniczka - Pani Jennings. Była dość specyficzna - w pozytywnym sensie tego znaczenia. Trochę zabawna, niekiedy ironiczna, skarbnica oliwnej wiedzy. Nie mamy wątpliwości, że jest stworzona do tego miejsca. 
Co ciekawe, Biolea realizuje założenia turystki zrównoważonej. Wspiera w swoich działaniach rozwój lokalnej turystyki, minimalizując przy tym jej negatywny wpływ na środowisko naturalne.

Jak wygląda wycieczka?

W trakcie wycieczki przekazywane są podstawowe informacje związane z procesem produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości - od dojrzewania oliwek na drzewie oliwnym, aż po etykietowanie butelek. Nie tylko słuchamy, ale równocześnie mamy możliwość zobaczenia maszyn wykorzystywanych w fabryce. Dzięki temu zyskujemy świadomość, ile różnych procesów zachodzi podczas tworzenia oliwy zanim trafi na nasz stół. Warto wspomnieć, że oprowadzanie odbywa się w języku angielskim. Jeśli nie czujesz się orłem angielszczyzny, na pocieszenie dodamy, że pod koniec prezentacji puszczany jest krótki film, który obrazem streszcza całość przekazu przewodnika ;)
Po zakończeniu zwiedzania czeka nas degustacja oliwy z pieczywem. 
Oczywiście na miejscu istnieje również możliwość zakupienia lokalnej oliwy (za 0,5l zapłacimy 10€).

You are what you eat - czyli złote rady Pani Jennings w pigułce


Olive extra virgine oraz cold pressed 
Szukając oliwy najwyższej jakości powinniśmy szukać oznaczeń olive extra virgine oraz cold pressed - wskazuje to na oliwę dziewiczą, czyli najwyższą klasę oliwy z oliwek. Oznacza to, że oliwa w takcie produkcji była tłoczona na zimno, w sposób mechaniczny, bez użycia środków chemicznych. Oliwki zostały zerwane z drzew, umyte, następnie zgniecione. Z wyciśniętego soku powstała oliwa. To tak w ogromnym skrócie.

Jak smakuje dobrej jakości oliwa?
Wbrew pozorom świadectwem dobrej oliwy jest jej cierpki, gorzki smak. Gorycz, choć początkowo budziła w nas niepokój, wskazuje na obecność ogromnej dawki polifenoli, które wykazują działania antyoksydacyjne (może dlatego na polskich weselach, młodej parze gwarnie wykrzykuje się GORZKO, GORZKO?)

Jak przechowywać oliwę?
Musimy pamiętać, że oliwa nie lubi się ze światłem i wysoką temperaturą, w przeciwnym razie może tracić swoje cenne właściwości odżywcze. Z tego względu najbezpieczniej jest przechowywać oliwę w zaciemnionych, chłodnych miejscach (lecz nie w lodówce!). Właśnie dlatego oliwy na sklepowych półkach są zazwyczaj butelkowane w zaciemnionym szkle.


To tyle, bo ile można pisać o oliwie?

A.

  






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza